Sütő Szilárd (Fotó: Szabó Gábor)

- Nem ismeretlen a feladat, voltál már utánpótlás szakmai igazgató Budaörsön.
- Igen, és ott emellett elláttam az első csapat pályaedzői feladatát is, hogy minél jobban tudjam segíteni az utánpótlásból a felnőtt csapatba való átmenetet. Eddigi edzői pályafutásom során sokat dolgoztam az utánpótlásban, ezért pontosan tudom, hogy mi fontos az utánpótlásedzők napi munkájában és ehhez milyen segítséget tudok nyújtani. Azonban azt is tudom, hol van az a pont, amin nem szabad túlmenni, mert kellő iránymutatást kell nyújtani, miközben hagyni a kollégákat kiteljesedni, mert akkor lehet hatékonyan dolgozni. Több országban játszottam és dolgoztam felnőtt csapat mellett is, közel 60 NB I.-es mérkőzésem van másodedzőként. Nagyon jó rálátásom van arra, hogy mi az utánpótlás-nevelés, és hol kezdődik a felnőtt futball.

- Milyen elképzeléssel vágtál neki a munkának?
- Az utánpótlás szakmai igazgató iránymutatást kell, hogy adjon az edzőknek, de a heti munkában mindenki egyenrangú, mert csak így lehet egymást inspirálva dolgozni. Igyekszem eljuttatni az edzőkhöz a legújabb tudást, képezni őket, azonban én is tudok tanulni tőlük. A mai világ az együttműködésről szól, egyénileg nem lehet boldogulni a labdarúgásban sem. Lesznek olyan edzések, amikor én is beszállok segíteni, de az edzésen mindig az adott csapat vezetőedzője a főnök, hiszen a szakmai igazgatónak van egy összképe, de minden játékost, minden csapat körüli rezdülést nem ismerhet. Persze a klubházban fordul a kocka, ott utánpótlás szakmai igazgatóként a heti értekezleten én határozom meg a hét taktikai célját, adok mintafeladatokat, amit a kollégák átvehetnek, megváltoztathatnak, másikat csinálnak helyette, de egy a lényeg: aki futballszakemberként bármelyik délután kimegy az edzőpályákra, az lássa, hogy minden csapatnál ugyanaz a taktikai cél és ugyanolyan az intenzitás. Ezt a munkát kell felügyelnem, segítenem.

- Hogyan kerültél Diósgyőrbe?
- Mintha egy multi céghez felvételiztem volna, többkörös meghallgatás után kaptam meg a megbízatást. Először Árki Gábor sportigazgatóval találkoztam, akit ugyan ismertem Pápáról, mégis hosszasan érdeklődött. Ezt követően Bene Ferenccel kellett leülnöm, és “bebizonyítanom”, hogy ismerem a Portugáliából eredő, és José Mourinho által csúcsra vitt taktikai periodizáció metodikáját, amelyet ő honosított meg Diósgyőrben. Ezt nagyon jó eljárásnak tartom, mert így a klub megbizonyosodott arról, hogy folytatni tudom az általa elkezdett munkát. És csak utánuk következett Szabó Tamás, a DVTK, és Sántha Gergely, a tulajdonos Borsodsport Invest ügyvezetője.

- Milyen első benyomások értek Diósgyőrben?
- Ellenfélként ismertem a Diósgyőrben dolgozó edzők zömét, és az itt töltött rövid idő csak megerősített abban, hogy jó szakemberek és jó emberek dolgoznak a DVTK utánpótlásában. Bene Ferenc nagyon jó munkát végzett Diósgyőrben, egységesítette a képzést, a heti munkát, nekem az az elsődleges feladatom, hogy folytassam az általa elkezdett utat. Magyarországon sokszor és sok helyen esnek abba a hibába, hogy porig rombolják az előd munkáját, így kénytelenek újra és újra az alapoktól kezdeni az építkezést, én viszont abban hiszek, hogy a helyes irányt megtartva csak apró változásokat érdemes tenni. Az utánpótlásképzés akkor lehet sikeres, ha jut idő a rendszer kifutására, érvényesülhet az egymásra épülő képzés.

- Tehát nagy váltásra nem kell számítani. Mi lesz az apró finomítás?
- Az előbb említett beszélgetésen Bene Ferenccel abban is megegyezett a véleményünk, hogy az edzések felépítése, a gyakorlatok most már ugyanazok, mint külföldön, viszont az edzések intenzitásában nagy a lemaradás. A magyar viszonyokhoz képest nem állunk rosszul, de ebben lehet és kell is előre lépünk. Meg kell értetni a gyerekekkel, hogy minden edzés egy mérkőzés, mert csak ezzel a mentalitással juthatnak el a felnőtt csapatba. Sokan leírják az NB I.-et, de hihetetlenül sokat kell dolgozni, hogy eljusson egy fiatal odáig, és még most is nagy a különbség az utánpótlás és a felnőtt futball között.

- Futballoztál az Egyesült Államokban és Dél-Koreában, majd Angliában szereztél edzői licenceket, mennyiben segíti ez a tapasztalat a munkádat?
- Külföldön sem találták még meg a bölcsek kövét, azonban az elmúlt években annyi pénzt költöttek az újfajta edzésmódszerek kutatására, elemzőrendszerekre, amennyit itthon nem. A jól működő dolgokat meg lehet honosítani, viszont a DVTK filozófiáját meg kell tartani. Ezért is fontos, hogy az edzők közt többen egykori legendás diósgyőri játékosok, vagy éppen régóta itt dolgozó szakemberek, akik sokkal jobban ismerik a klubot. Egy jó ötvözet vezethet sikerre.

- Sorra köti az együttműködési megállapodásokat a DVTK az észak-magyarországi régió klubjaival a hatékonyabb utánpótlás-nevelés érdekében. Bene Ferenc rendszeresen tartott továbbképzéseket az ott dolgozó edzők számára. Folytatódik ez?
- Természetesen. Ki kell mondani, hogy kevés játékos futballozik Magyarországon, ezért nagyon fontos, hogy közülük minél többre rálátásunk legyen. De az is fontos, hogy a partnereknél hasonló szisztéma szerint dolgozzanak annak érdekében, hogy a legtehetségesebbek később gond nélkül tudjanak csatlakozni a DVTK-hoz. Számomra egriként kiemelt fontosságúak ezek a partneri kapcsolatok, biztosan segíteni fogom a klubokat, amiben csak tudom.

Sütő Szilárd (Fotó: Szabó Gábor)


- Beszélj egy kicsit magadról, hogyan lettél edző?
- Amikor Dél-Koreából hazatértem, akkor úgy döntöttem, hogy a labdarúgás helyett az edzősködésre helyezem a hangsúlyt. Alacsonyabb osztályban játszottam még, de kihasználtam a lehetőséget és Angliában szereztem több edzői licencet. Nagyszerű előadóktól tanulhattam, a pályán töltött gyakorlati rész volt a leghangsúlyosabb és leghasznosabb. Később az A-licenc követelményeit már Magyarországon teljesítettem, de van TF-es szakedzői végzettségem is. Szeretném folytatni a tanulmányaimat, hamarosan indul az UEFA Youth A-licenc képzés, de terveim közt szerepel a pro-licenc megszerzése is.

- Mindössze 34 éves múltál, mégis szép edzői pályafutás áll a hátad mögött.
- A BVSC-nél 25 évesen kezdtem, nagyon hálás vagyok nekik, mert a munka mellett lehetőséget adtak, hogy rendszeresen Angliába járjak edzői tanfolyamra. Később az itt szerezett diplomáknak és angol nyelvtudásomnak köszönhettem, hogy az akkor angol kézben lévő FTC utánpótlásához hívtak. Amikor Pápán dolgoztam, én voltam az NB I. legfiatalabb másodedzője, de talán még tavaly Győrben is. Nagyon sokat köszönhetek Zsivóczky Gyulának és Horváth Ferencnek, akik bíztak bennem és sokat tanulhattam tőlük.

- Eddig a felnőttek között mindenhol asszisztens voltál, most viszont te leszel a főnök.
- Másodedzőként is kellett önbizalom és kiállás ahhoz, hogy ilyen fiatalon bemenjen valaki az öltözőbe, ugyanez kell az új munkámhoz is. A felnőtt foci eredményközpontú, előfordul, hogy a heti munka valamiért nem tökéletes, mégis sikerül győzni a hétvégén, és akkor minden szép és jó, ellenben az utánpótlás-képzésben sokkal fontosabb a hét közben elvégzett munka. És ha ez rendben van, akkor ennek lesz következménye az eredmény.

- És te leszel az NB III.-as csapat vezetőedzője is, ahol 23 év alatti játékosok léphetnek pályára mindössze két túlkorossal. Mi a cél?
- Diósgyőrbe érkezésemben fontos szerepet játszott, hogy a feladat tartalmazta az NB III.-as csapat vezetését, mert nagyon szeretem az edzői munkát. Az előző idényben - miután Győrből távoznunk kellett -, a Felsőtárkány NB III.-as csapatát irányítottam 18 mérkőzésen, megismertem a harmadosztályt. Téved, aki azt hiszi, hogy ezen a szinten pocakos bácsik kocognak a pályán, de már a korábbi 6 csoportos NB III.-nál is jóval erősebb a bajnokság. Az NB I. átszervezése is érezteti a hatását, több korábbi élvonalbeli labdarúgó az NB II.-ben talált csapatot, akik lefelé szorították az ottaniakat. Az NB III.-as keret munkája 7-8 játékossal indult, most már tucatnyian edzünk, azonban a mérkőzés előtt vissza fogom kapni azokat az első kerettel edző fiatalokat, akik a hétvégén nem lépnek pályára Bekő Balázs csapatában. Többször egyeztettem már vele, úgy érzem, számára nem nyűg a tartalékcsapat, hanem lehetőség. Az U19-es csapatot nem szeretnénk megbolygatni, de abban állapodtunk meg Vitelki Zoltán vezetőedzővel, hogy időnként egy-két arra érdemes játékos pályára léphet az NB III.-ban is. Ami a célokat illeti, figyelembe kell venni, hogy minden szempontból újoncok vagyunk, csapatépítés tekintetében többen is előttünk járnak. A klubvezetés részéről alapvető elvárás a bennmaradás, de az öltözőben meg fogunk fogalmazni vérmesebb célokat is. Komoly bajnokságra számítok, ahol az MLSZ tervei szerint 20 csapat indul, ahol erős ellenfelek ellen 38 mérkőzést játszhatnak a fiatalok (végül többen nem vállalták a feljutó csapatok közül az indulást, ezért 3x17 csapatos lesz az NB III. - a szerk.). A többi keleti NB I.-es klub tartalékcsapata mellett megyei rangadót játszhatunk a Kazincbarcika, a Putnok, a Tiszaújváros, a Tállya és a Cigánd ellen, illetve jó lenne legyőzni a Nyíregyházát is.

- Időben összeegyeztethető a két feladat?
- A mai világban megoldható, hogy a mérkőzéseket felvegyük és utána akár az InStat rendszerrel kielemezzük. Persze a programot igyekszünk úgy igazítani, hogy se az első csapat, se a kiemelt bajnokságban szereplő többi csapat mérkőzésével ne ütközzön a bajnoki mérkőzés. Nagyon fontos a hétvégi találkozó, de az csak egy nap, míg hét közben ötször láthatom a fiatalokat edzésen.

Névjegy

név: Sütő Szilárd
születési hely: Eger
születési idő: 1981. július 06.
pozíció: utánpótlás szakmai igazgató, vezetőedző (DVTK tartalék)

Végzettségek
UEFA A-licenc
UEFA Elite Youth „A” folyamatban
Semmelweis Testnevelési Egyetem, BSc. Testnevelő Edző - Labdarúgás
Newcastle, Kent, The FA Level 2, 3 Certificate in Coaching Football

Edzői pályafutás
2015 - Felsőtárkány FC (vezetőedző)
2014-2015 - Győri ETO FC (pályaedző)
2013 - Budaörs SC 1924 (utánpótlás szakmai vezető /pályaedző)
2012-2013 - Lombard Pápa (pályaedző)
2012 - Ferencvárosi TC U17 (vezetőedző)
2011-2012 - Ferencvárosi TC U16 (vezetőedző)
2010-2011 - Ferencvárosi TC U18 (vezetőedző)
2009-2010 - Ferencvárosi TC U17 (pályaedző)
2008-2009 - Ferencvárosi TC (tavasz) U18 (vezetőedző)
2008-2009 - Ferencvárosi TC (ősz) U17 (pályaedző)
2007-2008 - BVSC U14 (vezetőedző)
2006-2007 - BVSC U19 (pályaedző)
2005-2006 - BVSC U15 (pályaedző)

Játékos pályafutás
2009-2012 - Csillaghegyi MTE
2006-2009 - M. Hungária S. E.
2002-2004 - Che-Dong F. C. (Szöul, Dél-Korea)
1999-2001 - Stamford Black Knights (Stamford CT., USA)
1988-1997 - Eger SE utánpótlás