Nemrég indult sorozatunkban a rég- és közelmúlt diósgyőri kedvenceit keressük meg, hogy mondják el, hogyan alakult a sorsuk és miként emlékeznek vissza diósgyőri pályafutásukra. Futács Márkót Törökországban kerestük meg.

Futács Márkó a Mersin Idmanyurdu mezében


- Hogy érzed magad?

- Jól, igaz sokat dobott a hangulatomon a Rizespor ellen szerzett két vasárnapi gólom. Mersinben, Törökoszág egyik legszebb városában élek a barátnőmmel, de már barátokat is találtam a csapatban, a francia Yanikkal anyanyelvén, a svéd Khalilivel angolul tudok beszélni.

- Milyen a csapatod?
- A Mersin Idmanyurdu újonc, de jó kis csapatot rakott össze az edzőnk. Az elején még meglepetésszámba ment néhány győzelmünk, de most már kimondva-kimondatlanul nem a kiesés elkerülése a célunk, hanem a közvetlen élmezőny mögötti valamelyik hely megszerzése. És ennek megvan a realitása, 20 forduló után a 7. helyen állunk a 18 csapatos bajnokságban.

- És a kupában?
- Nem ez a prioritás, de örülünk neki, ha továbbjutunk. Már a legjobb nyolc között vagyunk, de nem téma az öltözőben a kupagyőzelem.

- Húsz meccsen 3 gólt szereztél...
- Bőven kevés! Főleg az elején sok játéklehetőséget kaptam, de el kell ismerni, hogy nem tudtam élni vele. Bízom benne, hogy a vasárnapi dupla jót tesz az önbizalmamnak, és vissza tudom játszani magam a csapatba. Főleg az elejével kapcsolatban lehet hiányérzetem, későn szereztem meg az első bajnoki gólomat. A bajnokság előtt minimum 10 gólt tűztem ki magam elé, azaz 14 meccsen 7 gólt kell szereznem. Dolgozom érte, hogy meglegyen.

- Milyen a török bajnokság?
- Pozitívan csalódtam, kifejezetten erős csapatok játszanak Törökországban. Kiegyensúlyozott a mezőny, az élcsapatok sem verik végig a mezőnyt. A Championshiphez hasonlóan nagydarab védők, sok párharc jellemzi, de ugyanakkor sok a játszó csapat, tele technikás labdarúgókkal. És ami a legfontosabb, folyamatosan fejlődik, növekszik a színvonal, hamarosan eléri a top10-et.

- A Magyarországon jól ismert csapatok sem emelkednek ki?
- Azt nem mondanám, bár kétségtelenül anyagilag egészen más kategóriát képviselnek. Mi szoros meccset játszottunk velük, a Beşiktaş és a Fenerbahçe ellen 1-0-ra, a Galatasaray ellen 3-2-re kaptunk ki. Azt gondolom, hogy mindannyiszor jó mérkőzést játszottunk és emelt fővel hagyhattuk el a pályát.

- Magyarországon folyamatos harcban álltál a bírókkal, mi a helyzet Törökországban? Bejárta az internetet egy olyan felvétel, amikor szó szerint megvertek a pályán…
- Volt ilyen eset a Bursaspor elleni meccsen. Már otthon beláttam, hogy mivel nincs sok olyan termetű játékos, mint én, a játékvezetők nehezen tudják megítélni a mozdulataimat. A legutóbbi találkozón is azért kaptam sárga lapot, mert ahogy fedeztem a labdát, a hátam mögé kerülő játékos feje a könyököm magasságában volt. Ilyenkor óhatatlan a testi kontaktus, az ellenfél játékosa pedig rutinosan elesett. Sok döntéssel nem értek egyet, de kezdem belátni, hogy ez így lesz a pályafutásom végéig.

A Ligakupa-győzelem ünneplése (Fotó: Szabó Gábor)


- Tartod-e a kapcsolatot a diósgyőri társakkal?

- Persze, komoly évet töltöttem a DVTK-nál, nagyon jó csapatot alkottunk, kiváló volt a csapatszellem. Próbáltam meglátogatni a régi társakat a törökországi edzőtáborban, főleg úgy, hogy Kádár Tamás és Elek Ákos is itt volt, de nálunk zajlik a bajnokság és a kupában is játszottunk, így nem jutottam el Belekbe. Amikor Magyarországon járok, biztosan össze fogunk futni.

- Másfél év távlatából hogyan értékeled, megérte Angliából Diósgyőrbe igazolni?
- Mindenképpen! Sok sikert arattunk, csupa pozitív emlék jut eszembe, ha erre az évre gondolok. Sok új barátot szereztem, Debreceni Andrissal egy helyen laktunk, szinte összenőttünk, Egerszegi Tamást és Barczi Dávidot is közéjük sorolom, de mondhatnék több nevet is. A pályán pedig a két kupadöntő örök emlék, még ha csak az egyiken játszhattam is. Csodálatos volt a lelátói hangulat, sok külföldi év után ezért is megérte hazatérni. Jó volt úgy idegenbe utazni, hogy biztosak lehettünk benne, a szurkolók bárhová követnek minket. A helyszínen láttam a DVTK - Birkirkara Európa Liga-meccset, de a további szereplést is követtem a tévében, a hírekben és beszéltem is a srácokkal. Egy picit sajnáltam is, hogy nem lehetek köztük, mert én is ezért harcoltam egy éven keresztül.

Futács Márkó lő, gól! (Fotó: Szabó Gábor)


- Akkor neked kijut a jóból, hiszen a török szurkolók fanatizmusa is közismert.

- Törökországban hihetetlen, milyen stadionokban játszunk, emellett nagyszerű szurkolást kapunk. Elfogultság nélkül mondhatom, Magyarországon csak a DVTK szurkolóit lehet velük egy lapon említeni.

- Hogyan látod a jövődet?
- Kétéves szerződést kötöttem, amit szeretnék kitölteni. Mersin egy élhető város, a csapat kiváló, nincs semmi okom arra, hogy elvágyjak innen. Persze sportoló vagyok, mindig feljebb és feljebb szeretnék lépni, úgy, hogy közben segítem a csapatomat is.

A sorozat indító része

Kulcsár Sándor

Szólj hozzá a DVTK hivatalos facebook oldalán!